Oceanele lumii își schimbă culoarea – Cum își „arată colții” schimbările climatice

de: Iulia Kelt
21 05. 2024

Atunci când îți imaginezi oceanele, s-ar putea să-ți vină în minte ape turcoaz, dar cercetări recente sugerează că porțiuni mari din apele lumii se colorează în verde.

Principalul vinovat ar putea fi schimbările climatice. În timp ce unele ape devin mai verzi, în special la latitudini joase aproape de ecuator, altele devin mai albastre pe măsură ce temperaturile globale cresc.

Deși această schimbare de culoare nu este vizibilă cu ochiul liber, studiile satelitare sunt capabile să cartografieze schimbarea.

„Culoarea oceanelor în sine nu este ceva ușor de descris cu limbajul uman sau ceva ce poți vedea foarte bine”, a declarat B.B. Cael, un om de știință la Centrul Național de Oceanografie din Southampton, Marea Britanie.

Raportul recent al Stării Climei în Europa, publicat în aprilie 2024 de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene, a dezvăluit cât de mult se schimbă oceanul.

Acesta a constatat că nivelurile de clorofilă au fost cu 200-500% mai mari decât media în Marea Norvegiei și Oceanul Atlantic de nord, în aprilie 2023, în timp ce au fost cu 60-80% mai mici în oceanul la vest de Peninsula Iberică.

Marea Mediterană a înregistrat niveluri de clorofilă cu 50-100% mai mari decât media în iunie 2023. În ambele cazuri, media a fost calculată pe baza măsurătorilor între 1998-2020.

Oamenii de știință cred că aceste schimbări de culoare depășesc variațiile naturale de la un an la altul și sunt un semn al încălzirii oceanelor.

Rolul fitoplanctonului

Fitoplanctonul sunt organisme microscopice fotosintetice care formează baza rețelei trofice marine, susținând alte organisme din lanțul trofic, de la kril la balene.

Ele conțin clorofilă, același pigment verde pe care plantele îl folosesc pentru a colecta energia de la soare în timpul fotosintezei. Fitoplanctonul joacă, de asemenea, un rol important în transferul dioxidului de carbon din atmosferă în ocean.

Cum au descoperit oamenii de știință schimbările în ocean

Modis, instrument de pe satelitul Aqua al NASA, ia măsurători în șapte lungimi de undă vizibile, oferind un spectru de culori mai bun decât studiile anterioare bazate pe modele computerizate.

Cu aceste date, Cael a creat un model pentru a rula simulări. „Avem un Pământ virtual unde putem avea două versiuni diferite ale istoriei. Într-un caz, nu avem schimbări climatice. În celălalt caz, le avem”.

Aceasta a fost experimentul care a descoperit că culorile în 56% din oceanele lumii s-au schimbat. În special, regiunile oceanice tropicale din apropierea Ecuatorului au devenit treptat mai verzi în timp, din cauza clorofilei adăugate de creșterea fitoplanctonului.

„Vedem schimbări în toate bazinele oceanice majore – nu este limitat doar la Pacific sau Atlantic sau Indian. Acestea sunt schimbări la scară globală”, mai spune Cael.

Acest lucru confirmă o teorie dintr-o lucrare anterioară a lui Stephanie Dutkiewicz, un om de știință oceanic la MIT și Centrul pentru Știința Schimbărilor Globale.

În 2019, Dutkiewicz a folosit modele computerizate pentru a prezice viitoarele schimbări în culoarea oceanului. Cu toate acestea, era greu de determinat dacă acestea erau cauzate de schimbările climatice sau de modelele oceanice normale.